Het gebruik van biomimetica in de tandheelkunde


Binnen de biomimetica wordt de natuur nauw bestudeerd. Ideeën uit de natuur worden gebruikt voor het vinden, verbeteren en duurzaam maken voor menselijke toepassing. Ook binnen de tandheelkunde.

 

Toepassingen biomimetica

Het klittenband is bijvoorbeeld uitgevonden nadat de Zwitser Georges de Mestral zag dat de klitten bij zijn hond ontstonden doordat deze vol zaten met kleine haakjes. Dit inzicht gebruikte hij voor de ontwikkeling van klittenband. Binnen de biomimetische tandheelkunde wordt gekeken naar en rekening gehouden met de natuur. Dit houdt onder andere in dat het gebruik van schadelijke stoffen zoveel mogelijk wordt vermeden en dat tandmateriaal zo natuurlijk mogelijk wordt nagebootst.

Schadelijke stoffen

In de tandheelkunde wordt helaas regelmatig gebruik gemaakt van latex, amalgaam, fluoride en articaine. De afbraak van deze stoffen kan ontzettend lang duren. Bovendien leveren de stoffen die niet afgebroken worden mogelijk gevaar voor de natuur op. Er zitten echter ook kleine deeltjes plastic in producten waarbij u dit wellicht niet verwacht. Voorbeelden hiervan zijn sommige soorten mascara, shampoo en tandpasta.

Een natuurlijke oplossing is het vermijden van microplastics. Dit zit onder andere in verzorgingsproducten. Als een product plastic bevat in de vorm van polyethyleen, tereftalaat of polymethyl methacrylaat dan belandt dit uiteindelijk in de oceaan. De stoffen gaan namelijk via het riool naar een rivier en/of kanaal en komen dan vervolgens in de zee of oceaan terecht. Daar wordt de plastic soep steeds groter.

 

De natuurlijke oplossing

Naast het vermijden van stoffen die niet goed zijn voor mens en natuur, wordt er ook gekeken hoe de natuur qua vorm, kleur en structuur zo goed mogelijk kan worden nagebootst. Dit komt tot uiting in de esthetische tandheelkunde die wij toepassen. Daarnaast kan er gekozen worden voor de toepassing van complementaire behandelmethoden zoals homeopathie, electro-acupunctuur en neutraaltherapie. Daarbij wordt naar een natuurlijk herstel van gezondheid gestreefd en blijft het gebruik van schadelijke stoffen beperkt.

 

Op zoek naar een tandarts met biomimetische behandelmethode?

Biomimetische tandheelkunde is verre van eenvoudig. Het is dan ook een misvatting dat een biomimetische behandeling een minimalistische behandeling is. Wilt u meer weten over onze behandelingen? Neem contact op met MP3tandartsen door te bellen met 055 355 3153 of mail naar info@mp3tandartsen.nl.Tevreden klanten