Het voorkomen van tandsteen


Speeksel bevat de mineralen calcium en fosfaat die neer kunnen slaan op de tanden. Hoe dat gaat en hoe u het grotendeels kunt voorkomen leest u in dit blog.

 

Wat is tandplak

Tandplak is een dun wit laagje dat gevormd wordt op uw tanden en kiezen. Dit laagje bestaat uit bacteriën, voedselresten en slijm. Het is een kleverige afzetting die de kleur van de tanden heeft en het kan gaatjes veroorzaken en ontstoken tandvlees tot gevolg hebben. Tandplak vormt zich zo’n vier tot twaalf uur na het tandenpoetsen waardoor iedereen hier dagelijks mee te maken krijgt. De vorming van plak wordt bevorderd door het eten of drinken van zoetigheid. Het wordt een probleem als de tandplak niet regelmatig genoeg wordt verwijderd. Als er langdurig tandplak op uw tanden zit, kan dit veranderen in tandsteen.

 

Tandsteen

 

Wat is tandsteen

Tandsteen is niets anders dan verkalkte plak. De kans op het ontstaan van tandsteen is per persoon verschillend en is afhankelijk van de speekselsamenstelling en de mate van mondhygiëne. Tandsteen is een de harde poreuze laag op de tanden en kiezen die erg veel schadelijke bacteriën bevat en die alleen nog  door een tandarts of mondhygiënist met speciale instrumenten te verwijderen is.  

 

Het voorkomen van plak en tandsteen

De makkelijkste methode om tandsteen te voorkomen is door tandplak niet de kans te geven zich om te zetten in tandsteen. Door tweemaal daags goed te poetsen, wordt tandplak voor het grootste deel verwijderd. Daarnaast is ook het gebruik van reinigingsmethoden tussen de tanden en kiezen noodzakelijk. Voorkeursplekken voor tandsteen zitten bij de uitvoergangen van de speekselklieren: bij de ondertanden en bij bovenkiezen achterin. Door extra aandacht te besteden aan deze soms moeilijk bereikbare plaatsen, verkleint u de kans op tandplak en tandsteen aanzienlijk. Omdat het uiterst moeilijk is het gebit compleet plak- en tandsteenvrij te houden is het aan te bevelen uw tandarts regelmatig te bezoeken om uw tanden in goede conditie te houden.

Vraag  MP3 tandartsen gerust om meer informatie door te bellen met 055-3553153  of door een mail te sturen naar info@mp3tandartsen.nl.Tevreden klanten